Search
Close this search box.

Odkrijte svet SUPanja: Vodič za izbiro in uporabo prave SUP opreme

Aqua Marina 2023 kolekcija

Iščete novo SUP desko ali pa ste začetnik, ki želi vstopiti v svet zabave na vodi? Ta vodič vam bo pomagal izbrati popoln SUP! Pridružite se SUP maniji in uživajte na vodi!

Aqua Marina 2023 supi

SUPanje je dokaj preprost šport in dosegljiv prav vsem, nekako tako kot kolesarjenje. Primeren je za otroke, mladostnike, družine in celo starejše generacije, saj lahko vsi uživajo v tej obliki rekreacije.

V primerjavi s kajtanjem ali deskanjem na valovih je SUPanje preprostejše za učenje. S primerno veliko, široko in dolgo desko boste presenečeni, kako hitro boste našli ravnotežje in ga obdržali.

Otroci se lahko začnejo učiti SUPanja že pri 5. ali 6. letu, odvisno od njihovih motoričnih sposobnosti in splošne pripravljenosti, vedno pa pod nadzorom staršev. Za otroke je priporočljivo, da med SUPanjem nosijo tudi plavalni jopič.

Kar zadeva starostne omejitve navzgor, pa ni skrbi. Če se počutite fizično pripravljene in ste pripravljeni se učiti, je SUPanje pravi šport za vas.

Aqua Marina 2023 shenanigans

SUPanje - zabavna rekreacija za vsakogar | Najhitreje rastoči vodni šport, primeren za vse

SUPanje je vodni šport, ki združuje zabavo in odlično rekreacijo ter je primeren za vse, saj se osnov lahko hitro naučimo. S SUPanjem lahko raziskujete skrite morske zalive, uživate v družinskem izletu s kužkom in veslanju ob obalah jezer. Preizkusite se lahko tudi v spopadu z rečnimi brzicami ali izboljšujete ravnotežje pri jogi na SUPu.

Vrsto SUPa navadno opredeli že ime linije, del katere je posamezen SUP, npr. All Around (vsestranski), Touring (za ture), Racing (za tekmovanja), River (za brzice), Yoga (za jogo)… Odkrijte čarobni svet supanja že danes!

Izbira prave SUP deske je včasih težka naloga. Zato vam nudimo nekaj smernic, ki vam bodo v pomoč pri odločitvi. Pri izbiri deske je pomembno upoštevati več dejavnikov, kot so namen uporabe, vaše predznanje in seveda tudi cena.

PREDNOSTI NAPIHLJIVIH SUPOV

Na trgu je zares ogromno izbire, v glavnem pa se SUPi delijo na trdne in napihljive. Napihljivi SUPi imajo številne prednosti, med katerimi so:

 • Prihranek prostora: Z napihljivim supom privarčujete na prostoru. Ni vam treba več razmišljati o tem, kako ga pritrditi na avto in kam ga shraniti med zimo. Ko je zložen, go enostavno spravite v priloženi nahrbtnik ali torbo.
 • Enostavno prenašanje: Napihljivi SUPi so izredno lahki za prenašanje. V torbo ali nahrbtnik (ki sta ponavadi supu priložena) zlahka zložite vse – SUP, veslo, smernik in zračno tlačilko. Tipičen sup s celotno opremo tehta med 10 in 15 kg.
 • Preprosto napihovanje: SUP lahko napihnete z nožno tlačilko, kompresorjem, ročno tlačilko itd. Napihnete ga lahko kjerkoli, idealno kar ob vodi, da se obenem še ogrejete za aktivnost.
 • Trpežnost: Napihljivi SUPi so v primerjavi s trdimi deskami veliko bolj trpežni pred praskami. Če trda deska nenamerno pade na tla, se bo takoj opraskala ali poškodovala. Napihljivi SUPi so izdelani iz ojačanega vinila, prožnega materiala, ki je odporen na udarce. To je še posebej pomembno pri veslanju na brzicah, saj lahko skrite skale pod gladino poškodujejo trdo desko, medtem ko se napihljivi SUP lažje upre takim udarcem.
Aqua Marina 2023 - car
Aqua Marina 2022 - backpack

DIMENZIJE SUPOV

Pri izbiri SUPa so pomembni dejavniki dolžina, širina, debelina in oblika SUPa ter razmerje med njimi. Tukaj je nekaj ključnih informacij:

 • Dolžina in širina: Daljši in širši SUPi imajo večjo nosilnost, medtem ko so ožji in krajši SUPi manj nosilni. Za začetnike in rekreativno uporabo so primerni SUPi s širino med 76 in 81 cm. Vsestranski SUPi (All Around) so klasične oblike in imajo dolžino med 290 in 330 cm. Te dolžine omogočajo hitro veslanje in hkrati enostavno manevriranje.
 • Stabilnost in nosilnost: Širši SUPi so bolj stabilni in nosilni. Zato boste našli veliko širokih družinskih SUPov (Family), SUPov za jogo (Yoga/Fitness), za veslanje po brzicah (River) in podobno. Ti SUPi imajo obliko splava – široki in bolj oglati spredaj ter zadaj.
 • Hitrost in okretnost: Tekmovalni SUPi (Racing) so običajno ozki in dolgi, spredaj pa zašiljeni, da imajo manjši upor in boljše drsijo na vodi.
 • Zmogljivost in trpežnost: SUPi za daljše ture (Touring) so daljši od vsestranskih SUPov, imajo zašiljeno obliko, vendar so nekoliko širši za večjo stabilnost. Na njih lahko navadno pritrdite več opreme kot na klasične SUPe.

 

Seveda obstaja veliko različnih modelov SUPov v vsaki kategoriji. Odločitev je vaša in je odvisna od vaših potreb in namena uporabe.

TEHNOLOGIJE PRI IZDELAVI SUPOV

Napihljivi SUPi so navadno eno- ali dvoslojni. V osnovi to pomeni eno (ali dve) zgornjo in eno (ali dve) spodnjo plast, ki sta med seboj povezani z Drop Stitch tehnologijo – tisočero nitk, ki pomagajo napihnjeni deski držati obliko, obenem pa je deska zaradi teh nitk tudi bolj toga.

Dvoslojni SUPi so običajno trpežnejši od enoslojnih, vendar to ne pomeni, da enoslojni SUPi niso kakovostni. Izdelani so namreč iz trpežnega ojačanega vinila in ob pravilni uporabi ter ustrezni skrbi lahko zdržijo vsaj 5 let. Seveda je trajnost SUPa odvisna od kvalitete materiala, izdelave in skrbnosti uporabnika.

Dvoslojni SUPi imajo po dve plasti, ki sta med seboj bodisi zlepljene z močnim lepilom ali pa so termično spojene med seboj. Najboljši in najtrpežnejši SUPi se izdelujejo po drugem omenjenem postopku, ki omogoča, da so do 25% lažji, še bolj togi, stabilni in hkrati okolju prijaznejši.

Pri izbiri SUP-a je pomembno upoštevati tehnologijo izdelave, ki ustreza vašim potrebam in pričakovanjem glede trajnosti, teže, togosti ter stabilnosti deske.

 

DODATNA OPREMA

Izmed dodatkov, ki jih potrebujete za SUPanje, je seveda tudi veslo. Vesla, ki so navadno priložena SUPom, so v veliki večini aluminijasta, razstavljiva in nastavljiva. Seveda obstajajo tudi drugačna vesla, večinoma so iz steklenih vlakenkombinirana s karbonom ali pa kar cela karbonska. Taka vesla so seveda tudi lažja, kar vam pride prav na daljših turah, kjer aluminijasto veslo po nekaj urah postane že kar težko. 

Poleg vesla je pomemben del opreme še varnostna vrvica – leash. Vrvico pritrdimo na SUP in jo navadno zapnemo okrog gležnja. V primeru padca lahko tokovi ali močni vetrovi hitro odnesejo vašo desko stran od vas in v takem primeru je varnostna vrvica lahko ključnega pomena. Vrvica bo vaš SUP držala v vaši bližini, da boste lahko karseda hitro spet zlezli nanj.

Predvsem za otroke je pomembno, da uporabijo tudi plavalni jopič. Tudi odrasli si ga nadénimo, če veslamo v brzicah ali nevarnejših vodah (valovi, tokovi). 

Če SUPate v hladnejših mesecih, se temu primerno oblecite. Na trgu je široka paleta dolgih in kratkih neoprenskih oblek različnih debelin za različne temperature, ali pa funkcijskih majic z UV zaščito, ko boste SUPali v sončnem vremenu.

SHRANJEVANJE

Po koncu sezone oz. ko SUPa ne uporabljate, vam gotovo pride prav nekaj nasvetov:

 • Svoj SUP lahko shranjujete v napihnjenem stanju, ali pa ga spustite.
 • Prepričajte se, da je vaš sup čist in popolnoma suh. Idealno je, da ga hranite na suhem, v zaprtem, ne prevročem prostoru.
 • Če ga hranite izpraznjenega in zloženega, naj bo dno deske na tleh – raje to, kot da SUP naslonite ob steno, s stranico na tleh.
 • Nikar deske ne zvijajte ali zlagajte preveč na tesno. 
 • Če ga hranite napihnjenega, ne postavljajte drugih predmetov nanj, tudi če so ti predmeti lažji (ti predmeti namreč lahko ustvarijo manjše deformacije na površini supa, ki jih boste občutili ob veslanju.

Pred nakupom SUPa si torej zastavimo nekaj vprašanj:

 • Koliko ljudi naenkrat bo uporabljalo SUP?

Če ga boste uporabljali sami, je SUP lahko krajši. Če ga boste uporabljali v paru, ali pa družinsko/skupinsko, bodite pozorni na navedeno priporočeno in maksimalno težo veslača/ev.

 • Za kaj ga bom/o uporabljali?

Kupite SUP, ki bo primeren okolju, kjer boste veslali, in načinu SUPanja. Če ste začetniki, bo tako vsestranski SUP najbolj primerna izbira.

 • Kakšno veslo potrebujem?

Aluminijasta vesla so navadno priložena SUPom in z njimi je veslanje izredno zabavno. Če boste veslali na daljše razdalje, pa morda ne škodi razmisliti o nakupu karbonskega vesla, ali pa vsaj takega iz steklenih vlaken, saj je s takim lažje veslati več ur skupaj.

 • Kaj od dodatne opreme še potrebujem?

Močno priporočamo, da uporabljate npr. tudi varnostno vrvico, otroci pa plavalni jopič.

Čeprav je SUPanje odlična oblika zabave, rekreacije in uživanja v naravi, je pomembno, da ste previdni, poslušate svoje telo in ne pretiravate.

Za varno SUPanje upoštevajte naslednje smernice:

 1. Preverite vremensko napoved: Pred začetkom SUPanja vedno preverite vremenske razmere, še posebej v hladnejšem delu leta.
 2. Ogrevanje: Pred veslanjem se primerno ogrejte, da preprečite morebitne poškodbe mišic.
 3. Ostanite blizu obale: Ne oddaljujte se predaleč od obale, da ostanete v varnem območju.
 4. Uporabljajte varnostno vrvico: Vedno uporabljajte varnostno vrvico, ki jo pritrdite na desko. To preprečuje, da bi vas tokovi ali močni vetrovi odnesli stran od SUPa.
 5. Ne veslajte sami: Če je mogoče, vedno veslajte v družbi. Če pa se odločite veslati sami, obvestite bližnje o svojih načrtih.

Ko poskrbite za varnost, bo tudi zabava brezskrbna.