Search
Close this search box.

Vzdrževanje SUPa

Vzdrževanje SUPa je ključnega pomena za podaljšanje njegove življenjske dobe in zagotavljanje optimalnih pogojev za varno uživanje v veslanju na vodi.

Tukaj je nekaj nasvetov za vzdrževanje in podrobnejša navodila, ob koncu pa objavimo še nekaj najpogostejših vprašanj, ki nam jih zastavljate.

1. ČIŠČENJE SUPa

Po vsaki uporabi (ali pa vsaj čim večkrat) SUP sperite z mlačno sladko vodo, da odstranite sol, pesek in drugo umazanijo. Za čiščenje površine deske lahko uporabite zelo mehko krtačo, gobico, krpo iz mikrovlaken.

Za težko dostopna mesta (pokrovček ventila lahko uporabite tudi zobno ščetko.

 

Pred splakovanjem se prepričajte, da je ventil zaprt s pokrovčkom.

Če je deska močno umazana, uporabite blag detergent, za katerega se prepričajte, da ne vsebuje česa, kar bi lahko škodovalo PVC-ju.

Ne pozabite na splakovanje in temeljito čiščenje vesla, pa tudi ostale opreme, če je to potrebno.

Cleaning supplies
Drying the paddleboard - sušenje supa

2. SUŠENJE SUPA

Preden desko shranite, poskrbite, da bo popolnoma suha. Prepričajte se, da ni nikjer vlažna, saj vlaga lahko prinese plesen, neprijetne vonjave ali celo poškodbe materiala.

 

Naj se deska suši na zraku, vendar pa ne na neposredni sončni svetlobi. opozoriti velja tudi npr. na morebitne hišne ljubljenčke, ki vam lahko desko opraskajo.

3. ODSTRANJEVANJE SMERNIKA

Če ima vaš SUP odstranljiv smernik, ga pred shranjevanjem odstranite. Le tako boste preprečili morebitne poškodbe smernika in olajšalo shranjevanje.

 

Za odstranitev smernika sledite korakom iz videoposnetka v obratnem vrstnem redu.

odstranjevanje smernika - removing the fin

4. PREGLEDOVANJE SUPa za poškodbe

Desko redno pregledujte – pred in po vsaki uporabi. Preverite celotno površino deske, vključno z robovi, nosom in repom, ter preverite za morebitne poškodbe.

 

Če opazite kakršnekoli razpoke, vdolbine, praske ali kakršna koli odstopanja od običajne oblike, takoj ukrepajte. Uporabite komplet za popravilo, ki ustreza materialu vaše SUP deske, da preprečite širjenje poškodbe, oz. še bolje – kontaktirajte naš servis:

 

SAMUI, d.o.o. servis
Čeplje 10
3305 Vransko

✉: service@samui.si     ☏: +386 41 72 42 72

5. PRAVILNO SHRANJEVANJE

Ko deske ne uporabljate, naj bo shranjena na suhem mestu, umaknjenim od neposredne sončne svetlobe in ekstremnih temperatur.

Najbolj primerno je, da SUP hranite v notranjem prostoru, oz. vsaj v senci.

Ne puščajte deske neposredno izpostavljene sončnim žarkom dlje časa, saj lahko to povzroči razbarvanje in poškodbe materiala.

Če SUP hranite zunaj, ga pokrijte s primerno zaščitno prevleko, ki bo preprečila vdor vlage in umazanije.

Kaj pa izven sezone, oz. kako shranjevati SUP za daljša obdobja?

Če imate dovolj prostora, da je SUP nekoliko napihnjen, ga lahko seveda izven sezone hranite tako.

V kolikor prostora za tovrstno shranjevanje nimate, seveda desko lahko hranite tudi spuščeno. Naj pa ne bo SUP preveč na tesno zavit. Če je mogoče, naj bo le nekajkrat prepognjen ali pa zvit zelo na rahlo. Shranjen naj bo na mestu, dvignjenem od tal, ali vsaj na neki podlogi, po možnosti na hrbtišču in ne na stranici v izogib poškodbam materiala.

POGOSTO ZASTAVLJENA VPRAŠANJA

Morda je samo potrebno zategniti ventil, kot prikazano spodaj na sliki. Če to ne bo delovalo in je ventil resnično poškodovan, nas seveda kontaktirajte.

Tudi če boste SUP veliko napihovali in spuščali, vsake toliko preverite, če je ventil dovolj zategnjen. Zategnite toliko kot zapestje da, ni treba premočno, da se kaj ne zlomi.

Zategovanje ventila

Ta mali »mehurček« se naredi pri vsakem SUPu – točno pod ventilom.

Notranjost SUPa je sestavljena iz tisočerih nitk, ki držijo obliko deske. Edini del, kjer nitk ni, je tam, kjer je v desko vstavljen ventil. To ni napaka in SUP se lahko uporablja normalno.

Veslo sestavite tako, da najprej srednji del vstavite v lopatko in se prepričate, da se je zatič zaskočil. 

Nato vstavite ročaj, objemko pa zavrtite tolikokrat, da zatesni, ko jo poklopite.

Install the paddle - sestavite veslo

Prednji del SUPa je nekoliko dvignjen, to je popolnoma normalno in vas nima kaj skrbeti.

Vse deske so spredaj vsaj malo ukrivljene, kar preprečuje, da bi se sprednji del potopil pod vodo, kadar se SUP sreča z valovi. Razlike so edino v stopnji ukrivljenosti.

Nose rocker - ukrivljenost deske