Search
Close this search box.

8 pozitivnih učinkov SUP-anja na vaše zdravje!

SUP

Supanje je atraktiven šport, ki je primeren prav za vse! Tako za otroke, kot odrasle, pa tudi seniorji se ga lahko polotijo. Supanje je zabava za vso družino, supate lahko s prijatelji, sami, s svojimi štirinožci,… obenem pa je veslanje na SUPu izredno koristno za vaše zdravje! Ker je ohranjanje zdravja in krepitev imunskega sistema vedno bolj pomembno, bomo spodaj našteli nekaj pozitivnih učinkov, ki jih ima supanje na vaše zdravje.

SPRAVI VAS V GIBANJE

Prvi učinek je kar očiten – dejansko se boste spravili v gibanje! Ko boste stali na deski in odveslali stran od stresa, se bo vaše telo ogrelo, razgibalo. Pravijo, da je vsaka vadba boljša od mirovanja, s supanjem pa boste poskrbeli ne le za svoje fizično počutje, temveč tudi za psihično zdravje. Obenem vam bo to lahko neke vrste meditacije in ob globokem vdihu ter izdihu se bo glava odklopila od vsakdanjih skrbi.

POMAGA PRI RAVNOTEŽJU

Supanje je aktivnost, pri kateri je ravnotežje ključnega pomena. Z veslanjem na deski boste utrdili svoje jedro in s tem izboljšali ravnotežje. Z oslabljenim ravnotežjem tvegate več padcev, zvine gležnjev, slabšo držo, bolečine v hrbtu,… Na SUPu boste trenirali moč nog in jedra, ker boste na deski morali biti uravnoteženi. Dobro ravnotežje pomaga tudi pri grajenju mišic, izboljšanju okretnosti in fleksibilnosti.

ZMANJŠA STRES

Supanje je lahko res sproščujoča dejavnost, popolna za zniževanje nivojev stresa, saj ste na SUPu navadno sami in lahko popolnoma uživate v pomirjevalni moči vode okrog vas. Že to, da globoko vdihujete morski zrak, bo blagodejno vplivalo na vaše počutje.

VADBA ZA CELO TELO

Mi obožujemo supanje, ker ni dolgočasna vadba, temveč med veslanjem dela CELO telo. Med veslanjem bodo delale vaše hrbtne mišice, jedro telesa, roke, ramena, noge, trup. Med tem, ko se na SUPu borite proti gravitaciji, bo vaše telo trdo delalo, da obdržite ravnotežje. Obenem boste z rokami in rameni upravljali z veslom in to gibanje celega telesa bo zvišalo vaš utrip in dihanje, kar bo izboljšalo delovanje vaših možganov in skoraj vseh ostalih organov v vašem telesu.

VADBA Z NIŽJO INTENZIVNOSTJO

V splošnem je supanje vadba z nizko intenzivnostjo, kar pomeni, da ob pravilni izvedbi težko resno poškodujete vezi ali kite. To pomeni, da je tovrstna vadba lahko koristna tudi za nekatere športnike z bolečinami v kolenih, kolkih (vedno po posvetu z zdravnikom!). Zaradi manjše intenzivnosti lahko s supanjem povečate moč vašega telesa in njegovo sposobnost okrevanja po poškodbah – brez, da bi telesu še bolj škodovali.

POMAGA PRI ODVEČNIH KILOGRAMIH

V poplavi vseh možnih diet in preparatov za hujšanje je še vedno najpomembneje se zavedati, da za izgubljanje teže največ naredimo z vadbo. Pomembno je seveda, da vadbo izvajate pravilno. Plus supanja je ta, da je enostavna in zabavna vrsta aktivnosti.

IZBOLJŠA VAŠE SRČNOŽILNO ZDRAVJE

Supanje lahko pomaga zmanjšati tveganje srčnih težav. Kot vsaka telesna vadba, tudi supanje pomaga pri zniževanju srčnega pritiska, pri izgubljanju prekomerne telesne mase (saj je le-ta obremenitev za srce), okrepili boste mišice, vadba vam bo pomagala opustiti kajenje, ustavila ali upočasnila razvoj diabetesa in prinesla nešteto drugih pozitivnih učinkov na vaše srce.

PONUJA VAM POPOLNO OKOLJE ZA MEDITACIJO

Med supanjem boste ves čas iskali ravnotežje in s tem vadili čuječnost in pozornost. Vaš fokus se bo usmeril v vsako potezo, ki jo naredite na deski. Ko boste usvojili osnove in se na SUPu sprostili, boste kaj kmalu začutili mir in spokojnost, ko boste osredotočeni na tu in zdaj. Tako stanje vam lahko izboljša razpoloženje, spomin, kognitivne funkcije.

Aqua Marina Coral yoga pose

Supanje je več kot samo vadba in zabava. Je pravo doživetje za celotno telo in um. Čas je, da se tudi vi povzpnete na svojo SUP desko in telesu privoščite zdravje!